Nordiska väsen 2017/18

Havsfrun
Modell och makeup: Emilia Cederborgh

"Havsfrun är en mystisk varelse som enligt gammal sjömanstro uppehåller sig i havet. Det är ett kvinnligt naturväsen som tros råda över vattnets krafter och bor i havet.
Havsfrun tänktes som en vacker och erotiskt tilltalande kvinna med fiskstjärt som förr lockade sjömän i fördärvet med sin vackra sång."

 

Källa: https://www.dykarna.nu/lexicon/havsfrun_744.html

Gruvrået
Modell och makeup: Emilia Cederborgh

"Gruvrået, som också kallas gruvfrun eller bergfrun, lever i de nordiska bergen och vaktar deras malmfyndigheter. Hon ser till att hålla ordning i gruvor och schakt och vakar över gruvarbetarna, så att de inte skadar sig själva eller berget. 
I folktron uppträder hon i ett flertal gestalter. Ofta visar hon sig som en elegant kvinna i grå klänning, närmast liknande en herrskapsdam. Skulle klänningen vara svart förebådar det död i gruvan, så då är det bäst att avbryta arbetet.
Hon föredrar ensamheten inne i bergets mörker och visar sig sällan om hon inte har ett budskap att framföra."

https://kulturminnet.wordpress.com/2019/03/29/nordisk-folktro-del-17-gruvraet/

Maran
Modell och makeup: Emilia Cederborgh
 

"En mara är ett väsen som hemsöker människor och djur på natten genom att ge dem mardrömmar medan de sover. Marans hemska drömmar gör att man vaknar kallsvettig och vettskrämd och känner sig kvävd.
Om en häst i stallet var trött och svettig på morgonen och hade fått mystiska flätor i manen så kunde en mara ha ridit hästen under natten.

I sägnerna var maran ofta en ung vacker kvinna, men maran kunde också vara en man eller visa sig i formen av ett lurvigt djur.

Ingen vet varifrån maror kommer. Enligt vissa myter är maran någon som dragit på sig en förbannelse och därför förvandlas till mara på natten."

Källa:https://sverigesradio.se/artikel/6828958

Skogsrået
Makeup: Emilia Cederborgh
Modell: Erika Lindahl


"Varje skog innehaver ett rå. En rådare som styr över dess invånare, djur som människa. Skogsrået är ett av våra folkkäraste men också mest skrämmande väsen. Många är de män som har fallit för hennes erotiska lockelser. Skogsfrun är vacker som en dröm men så fort hon vänder baksidan till ser hennes tilltänkta offer att ryggen är ihålig, påminner om en gammal trädstubbe eller att hon bär på en svans"

https://poddtoppen.se/podcast/1536091023/vidskepelse/skogsraet